1 Milyon Rize Sevdalısı İstanbulda Buluştu

“10. RİZE TANITIM GÜNLERİ”

1 MİLYON RİZE SEVDALISI İSTANBUL’DA BULUŞTU

“10. Rize Tanıtım Günleri”, 20-24 Eylül tarihlerinde Rize Dernekler Federasyonu (RİDEF) tarafından Rize Valiliği’nin desteğiyle İstanbul Maltepe Sahil Etkinlik Alanı’nda gerçekleştirildi. Tanıtım günlerine, Rize’nin tüm ilçeleri, çeşitli kurum ve kuruluşları birbirinden zengin stantlar açarak ziyaretçilerin beğenisini kazandı. 5 gün süreyle İstanbul’daki 1 milyon Rize ve Rize sevdalılarını ağırlayan RİDEF, ziyaretçilerden tam not aldı.

20 Eylül Çarşamba günü başlayan etkinliğe ilgi büyüktü. “Çayın ve Muhabbetin Demlendiği Şehir Rize” sloganıyla hazırlanan; Karadeniz insanının sıcaklığı, samimiyeti ve milli hassasiyetini ön plana çıkaran konsept, Rize’nin ekonomik ve turizm değerlerini gözler önüne serdi.  Dünyanın gözbebeği İstanbul’da gerçekleşen etkinlikte, Rize’nin farklılığı ve kültürel zenginliği gelen ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Karadeniz’in eşsiz yerel dokusunu tüm unsurlarıyla yansıtan etkinlikte, ziyaretçiler için her şey düşünüldü. Vatandaşlar, Rize’nin birbirinden lezzetli yiyeceklerinden tadıp farklı ürünlerin yer aldığı standları gezip alışveriş yaptı, Atma türkü ve yöresel halk oyunları gösterileri gibi çeşitli etkinlikleri izledi, çeşitli sohbet ve dinletilere katılıp sonrasında da Karadeniz müziklerinden oluşan konserleri dinledi. 5 gün boyunca kemençeler çalındı, horonlar oynandı, Karadeniz müziklerinin hoş ezgisi dillerden düşmedi. Kısacası muhlama, Kara lahana dolması, mısır ekmeği ve meşhur Rize çayı gibi yerel lezzetleri, ürünleri ve müzikleriyle Rize’ye gidemeyenler için kentin güzellikleri ve değerleri, İstanbul’daki ziyaretçilerin ayağına getirildi.

Maltepe Sahili Etkinlik Alanı’nda düzenlenen “10. Rize Tanıtım Günleri”nin açılışı, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr Reşat Kasap, İstanbul’un ilçe Belediye Başkanları ve binlerce vatandaşın katılımı ile gerçekleşti.

Törende bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, etkinlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Protokol konuşmalarının ardından Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, protokol üyeleriyle birlikte alandaki stantları gezdi.

Ziyaretçilere açılışta, Rize’nin meşhur kokulu kara üzümlerinden yapılan yöresel tatlı pepeçura ikram edilerek hem lezzet hem de görsel olarak ziyafet sunuldu.  Daha sonra Rizeli türkücüler Cimilli İbo ve İsmail Türüt, Karadeniz türküleriyle vatandaşları coşturdu. On binler Karadeniz ezgileriyle eğlendi, horon oynadı. Etkinliğin diğer günlerinde de Karadeniz türküleri ve eğlence eksik olmadı. Ahmet Çakar, Murat Köse, Engin Orta, Ahmet Ekşioğlu, Erol Şahin, Zeki Uçkan ve Herem konserleri yoğun ilgi gördü. Koliva grubunun konserinde ise göz gözü görmedi. On binler Karadeniz ezgileriyle çoştu, alanda büyük horon halkaları kuruldu.

Konserler dışında da ziyaretçilerin Rize’den özel olarak getirilen tahta arabalar da katılımcıların ilgisini çekti. Rize sevdalıları, Karadeniz formulası olarak bilinen “FormuLaz” etkinliğinde kullanılan tahta araçlara binip alanda kısa bir tura çıktı.

Organizasyonun en ilgi çeken ayrıntılarından biri, alanının ortasında yer alan ve Cumhurbaşkanlığı forsunu temsil eden dev serender (nayla) idi. 16 direk üzerine kurulu serenderin her bir direği, tarihteki Türk devletlerini temsil etti.

Etkinlik alanının ortasına, gerek Rize’nin doğal güzelliğini yansıtan maketler gerek rafting, off road gibi sporların maketleri gerek ise projesi devam eden Rize Havalimanı, Ovit Tüneli gibi tanıtıcı maketler yerleştirilerek kentin marka değerini yükselten farklı işler, ziyaretçilere tanıtıldı.

Etkinlik alanında Rize’yi tanıtan fotoğraflar ve tablolar da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Geleneksel bir unsur olan atmaca da unutulmadı. Meraklıları, ellerine ve omuzlarına aldıkları atmaca ile hatıra fotoğrafı çektirdi; özellikle Doğu Kararadeniz’de meşhur olan atmaca yetiştiriciliğine ait bilgiler almaktan da geri kalmadı.

Ayrıca, ilçeleri tanıtıcı özel alanlar da vatandaşların beğenisine sunuldu. Rize’nin turizmini, kültürünü ve ekonomisini öne çıkartılarak Karadeniz’in bu güzide kentinin tüm değerleriyle tanıtılmasına fayda sağlandı.

Ziyaretçiler, birbirinden lezzetli Rize tatlarının bulunduğu stantlardan alışveriş edip Rize restoranlarının kurduğu standlarda gönüllerince yiyip içtiler, memleketlerinin lezzetlerine olan hasretlerini giderdiler.

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ: “BIRAKALIM SİGARAYI İÇELİM RİZE ÇAYI”

“10. Rize Tanıtım Günleri”nin finalinde katılımcılar, bir sosyal sorumluluk projesiyle de buluştu. 10. yılda 10 program düşüncesi ile hazırlanan sahne etkinliklerinin finali, “Bırakalım Sigarayı İçelim Rize Çayı” sloganıyla yapıldı. Kendisi de Rizeli olan ve sigara karşıtlığıyla bilinen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da öncülük ettiği projeye Yeşilay, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Rize Ticaret Borsası da destek verdi. Ziyaretçilere sigara paketine benzer şeklinde hazırlanmış özel Rize çayı, yöresel Rize lokumu ve sigara karşıtı sloganın yer aldığı çeşitli ürünler hediye edildi.

5 günlük etkinlikte, başka sosyal sorumluluk işleri de unutulmadı. Uyuşturucu ile Mücadele Derneği tarafından stand kurularak imza toplandı. Vatandaşlarımızı zehirleyen uyuşturucu ile mücadelenin artırılmasına ilişkin adım atılmış olundu.

Ayrıca alanda sağlık hizmetlerine ilişkin standlar da yer aldı. Kızılay’a kan bağışında bulunuldu. Çeşitli kanser hastalıklarına ilişkin taramaların yapıldığı araçlar da alanda yerini aldı. Ziyaretçiler, doktorlardan kanser hastalığına ilişkin bilgi aldı.

Kısacası, “10. Rize Tanıtım Günleri”nde ekonomiden kültüre, sağlıktan eğlenceye yok yoktu. 20-24 Eylül tarihlerinde ziyaretçilerini ağırlayan etkinlik, Türkiye’nin en renkli festivallerinden biri olduğunu bir kez daha kanıtladı. 24 Eylül Pazar akşamı görkemli bir konser ve on binlerce kişilik horonla kapanışı yapılan “10. Rize Günleri’nin” tadı damaklarda kaldı. 5 gün boyunca Rizeliler memleket hasretlerini giderdi hem de tüm Rize sevdalıları gönüllerince eğlendi.

 

 


Paylaş


Paylaş